HTML

Photoshop szakterület

Bizonyos Photoshop (CS3, CS2 /kettő ugyanaz szinte/ ) angol nyelvű program használatát szeretném megkönyníteni kezdők számára. Valamint haladóknak is próbálok egyszerű ám nagyszerű, érdekes kis praktikákat mutatni. Főleg angol tutorokat fogok bemutatni, valamint azok variálását egyénreszabottan. Valamint képeket is felpakolok majd(saját készítésű) ösztönzés képp. :D Személyes tapasztalataim alapján az angol nyelvű programot ajánlom, mert a legtöbb utasítás ilyen formában lelhető meg s minimális nyelvtudással alkalmazható.

Friss topikok

Képösszevágás, Háttér kivágása I.

2009.08.09. 19:50 :: aninoka


Üdvözlet! Bár eltelik a nyár lassan, azért nem feledkeztem meg erről a blog féleségemről. Ma rájöttem, hogy sokan nem tudnak egyszerű képeket Photoshopban összevágni vagy kiszedni a hátteret, ezért megpróbálok megmutatni 1-2 trükköt. 

Nos vágjunk bele, ez a lehető legegyszerűbb módszere a háttér kivágásának. Megjegyzem, csak olyan képeknél érdemes ezt alkalmazni, amelyiken a kivágandó elem, elüt a háttértől. Szóval nincs nagyon árnyék vagy egyező szín. 
Ezért is szokták a fotósok beállítani a modellkéket egy egyszínű vászon mögé s jól megvilágítják, hogy utána könnyen tudják őket kivágni s formázni a "Playboy" meg nem tudom mi újságokba.

Nálam is adott egy hölgyikéről a kép(deviantart-ról szedtem) s lehet látni, hogy azért kellően kiemelkedik a háttérből. Így nincs is más dolgunk, mint előszedni baloldalról egy jobbklikkel a Background eraser-t.

 

 

Utána szép óvatosan húzzuk végig, folyamatosan a kivágandó dolog határán, el nem engedve az egér gombját. Látható, hogy a Brushom egy kicsit belelóg a nő ruhájába, nem kell aggódni, nem törli ki, de ha nagyon belemegy, akkor igen. Úgyhogy óvatosan;) Érdemes a szűkebb részeknél kisebb Brusht használni, azt ott fent a "Brush" -nál  tudjátok állítani.   

 

Ha már úgy a határ megvan, akkor ész nélkül lehet a hátteret kiradírozni... Kb ennyi lenne a lehető legegyszerűbb háttérkivágás.
Akkor most jöjjön a képek összevágása:) Rakjunk be a néninek egy új hátteret. Én valami erdős bigyulát szemeltem ki, igazából lényegtelen, most csak demonstrálom.  

 


















 

Szóval a kivágott elem képénél van az egér s lehet látni ott jobb oldalt egy iylet, hogy "Layer 0" Vagy épp azt, ami a kép eredeti címe. Erre rákkatintva, áthúzzuk a már megnyitott háttérnek szánt képre. Szimplán, mintha a windowsba másolnánk át/húznánk át egy fájlt egyik mappából a másikba. A nő képe ezután ott lesz az erdős képen, s szembetalálja magát az ember azzal a gonddal, hogy túl nagy a kivágott dolog a háttérhez, vagy épp túl kicsi... Erre van több okos megoldás. Szóval ott jobb alul, a nő layerére, vagy amit kivágtatok layerére, bocsánat rétegére(hogy magyar legyek) kattintás után beüttök egy Ctrl+T parancsot. Jobb esetben a nőnk lesz körbekeretezve. Ezt a keretet aztán az egér ide-oda huzigálásával úgy alakitod, ahogy akarod s a méretét a kép is követi majd. Tehát egy kis kézi kicsinyítés vagy nagyobbítás sosem árt. Ha jobbklikkelünk a bekeretezett elemre, találunk ott egy oylat, hogy "Flip horizontal" azaz Tükrözés, amit én is tettem... meg más egyebeket is. Lehet dönteni 90° vagy 180°-ban, vagy akárhány fokban.



















 

Ez után szintén a kivágott elem Layerében lévén, kijelöljük a Quick selection toolal, amit feljebb tárgyalok, hogy mit hogy. Majd jobbklikk Refine Edge. Itt szintén lehet játszadozni a beállításokon. Ez kicsit tompítja az éles éleket... 

 

 












 
Ezek után még az élethűség kedvéért adtam árnyékot a modellnek. Ehhez kétszer rá kell kattintani a "Layer 1"-ra vagy ami az adott réteg neve épp. S kijön egy ablak, amiben az Inner Shadows-ra menve s tetszőlegesen játszadozva a beállításokkal, adható az effekt. Nem vittem túlzásba annyira most az effektelést, hisz nem ez a lényeg...
 


























Hogy a kivágott modell szélei ne legyenek olyan élesek, ki kell jelölni a Quick selection toolal, amit fentebb leírtam, hogy hogyan kell alkalmazni. Majd jobbklikk s Refine Edge. Itt lehet játszadozni a beállításokkal, attól függ, mennyire kell tompítani az éleket. Esetleg ha még mindig lenne valami zavaró dolog, szimpla radírral az ügyesebbek óvatosan kiszedhetik.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Nos tömören ennyi lenne. Ez tényleg csak egy lebutított módszer az összevágásra. Ha valami nem okés, akkor komment. :) S ilyen lett az új kép:

 

 

 

 

   

   

2 komment

Címkék: kivágás háttér összevágás képvágás

A bejegyzés trackback címe:

https://aninoka.blog.hu/api/trackback/id/tr941298789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aprilia1987 2010.09.25. 09:11:42

Hello!
Nagyon király a leírás, köszönet érte!
Bár lenne egy kérdésem, bár lehet hogy kicsit....
Azért csak felteszem!
Hogyan nyitottál meg 1 ablakban 2 képet? Nekem mindig ki törli és azt rakja be amit a hátérnek szeretnék! és így nem tudom áthúzni a layerbe!! Légyszi ird le hogyan tudok 2 képet 1 ablakban megjeleníteni!
Előre is köszi!
süti beállítások módosítása